Ik ben een paar daagjes weg geweest uit Moskou samen met Mike. Er wordt altijd gezegd dat als je Moskou en Petersburg gezien hebt je maar een kant van Rusland gezien hebt. Het echte Rusland ligt buiten deze twee steden. Ik ben er een weekje tussen uit gegaan naar Sint Petersburg en we hebben een tussen stop gemaakt in de stadjes Tver en Novgorod.
Tver is ongelofelijk heerlijk lelijk. In een klap ben je terug in de Sovjet Unie. De grijze grauwe architectuur is overweldigend en zeker in combinatie met grauwig weer. Novgorod daarentegen is een van de oudste steden van Rusland, de geschiedschrijving ziet Novgorod als het begin van de Russische geschiedenis. Het is maar een klein stadje en ook hier ontbreekt de sovjet architectuur niet, maar het centrum is heel oud en ontzettend goed onderhouden. Het is er rustig en er is veel groen, veel Russische toeristen bezoeken deze stad graag. Maar het is waar, Moskou en Petersburg zijn een ding... De andere Russische steden zijn iets anders...
Door de slechte wegen, de slecht onderhouden gebouwen en de vervoersmiddelen van vijftig jaar geleden hebben deze steden iets armoedigs over zich. Het gene waarmee ik echter weer het meest geconfronteerd werd is de Russische liefde voor alcohol. Hoewel je je kunt voorstellen dat je in deze oude, vervallen, grijze en grauwe sovjet steden naar de fles grijpt is de verwevenheid van wodka in het leven voor mij steeds weer schokkend.
In Moskou sta ik niet raar te kijken van een man die in een hoekje van het metrostation ligt te slapen, of op een bankje of gewoon op straat. Op sommige momenten lijkt het wel volle maan voor de dronkaards en moet je serieus opletten dat je niet ergens loopt waar net iemand heeft overgegeven. De Moskovieten lijken deze dronkaards te negeren en hebben zelfs een uitdrukking alsof dit iets van oudere tijden is, het zijn ouderen mannen en de meeste mensen die ik hier heb leren kennen drinken helemaal geen druppel. Een logische reactie denk ik als je ziet hoe je land kapot gaat aan de drank, het blijft moeilijk te negeren op vrijdagavond in de metro. Het is geen fabeltje dat Russen wel van eem drankje houden.
In novgorod stonden wij in de rij van de supermarkt om een ontbijtje te kopen. Voor ons staat een man die enkel een fles wodka koopt en de muntjes uittelt, achter ons staat een man met twee halve liters bier. Goedemorgen! We lopen naar buiten en het eerste wat de man doet is de halve liter opentrekken en het blik in een teug voor de helft leegdrinken. Wanneer wij verder lopen merken wij op dat bijna iedereen hier een ochtendbiertje bij zich heeft. De man die zijn hond uitlaat neemt ook vrolijk nog een slok van zijn ochtendbiertje.
Bier kun je hier kopen in literflessen, vijfliterflessen enzovoorts.. Kleiner dan halve liters worden eigenlijk niet verkocht. Een redelijke fles wodka kost hier ongeveer drie euro. Het scheelt niet veel of alcohol is goedkoper dan water. Wanneer je een Russische supermarkt binnen loopt krijg je niet zoals bij ons eerst de groente maar eerst de wodka en daarna andere alcoholische dranken. Logisch wel blijkt, de meeste mensen die wij zagen in de supermarkt kwamen toch alleen voor drank en die hoeven dan in ieder geval niet de hele supermarkt door. In juli 2011 is bier officieel van de lijst van frisdranken afgehaald en is het nu ook officieel een alcoholische drank, in praktijk zien mensen bier nog altijd als een verfrissende dorstlesser.
In Nederland drinken wij per hoofd van de bevolking 7,9 liter pure alcohol per jaar, waarmee we net onder het Europees gemiddelde blijven. Ongezond natuurlijk en in Nederland wordt alcohol gebruik ook wel als een probleem gezien, het is echter niks vergeleken met het alcoholgebruik van de gemiddelde Rus. In Rusland wordt er per hoofd van de bevolking 18 liter pure alcohol gedronken. Er wordt uitgegaan van minstens een half miljoen alcohol gerelateerde doden per jaar...
Dronken mensen zie je overal. Ook in Sint Petersburg wat vergeleken met Moskou ontzettend modern is en bijna niet te onderscheiden van een Europese stad. Toch kom je altijd dronken mensen tegen en worden er hoeveelheden alcohol 'weg getikt' waarvan wij al drie keer onder de tafel zouden liggen. 'S avonds lopen de jongens van kroeg naar kroeg met de halve liters onder de arm en zijn de straten vol met dronkemans geluiden. In elk cafe worden de wodkaglaasjes vrolijk bijgevuld en op sommige tafels staat een hele fles wodka. In elk cafe hebben ze natuurlijk thee, koffie, cola maar ook altijd minstens vijf verschillende soorten wodka. Je kunt kiezen tussen een glaasje, een karafje of gewoon de hele fles. Nee, de alcohol lijkt hier volksvijand nummer een!
Al jaren worstelen de leiders van dit land met dit probleem. De wodka zit verweven in de Russische geschiedenis en cultuur.. Misschien ligt het in het melancholische karakter van de Rus besloten en geeft het zware leven het laatste zetje om naar de fles te grijpen, in dat geval lijkt mij het alcoholisme een symptoom van het moedeloze bestaan van sommige Russen in grote Sovjetflats in de Russische buitensteden...
Best lekker hoor, even een glaasje wodka bij het eten, lekker warm.. Maar als er tijdens het eten al vrolijk een halve liter bier voor je neergezet wordt dan heb ik er aan hoogstens twee wel weer genoeg!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten